معرفی
آزمایشگاه مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1383 زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تاسیس گردید. از جمله اهداف این مرکز می توان به موارد ذیل اشاره کرد :
- تجمیع، ساماندهی و استقرار دستگاه های تحلیل ساختاری، آنالیز دستگاهی پیشرفته به منظور ارائه خرمات به کلیه متقاضیان داخلی و خارجی اعم از استادان، دانشجویان دانشگاه های سراسر کشور، پژوهشگران، صنایع و موسسات پژوهش در کلیه زمینه ای علمی
- ارائه تسهیلات ویژه به اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی به منظور افزایش توان استفاده از امکانات جهت پیشبرد اهداف پژوهشی و افزایش دستاوردهای تحقیقاتی
- آموزش و دانش افزایی در قالب برگزاری واحدهای درسی دانشگاهی، برگزاری کارگاه ها و فراهم نمودن امکان محدود بازدید علمی دبیران، دانش آموزان و دانشجویان
- فعایت در شبکه های آزمایشگاهی و ایجاد ارتباط بین متقاضیان، دانشگاه های مرکزی، شبکه ها به منظور دستبابی به خدمات آن دسته از دستگاه های آزمایشگاهی که هنوز در این آزمایشگاه مستقر نشده است
- عضویت در شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به منظور ارائه خدمات به اعضاء این شبکه و دریافت متقابل خدمات از سایر اعضاء و نیز استفاده از کمک ها و تسهیلات شبکه مزبور برای استادان و دانشجویان و سایر متقاضیان واجد شرایط جهت کاهش هزینه دریافتی از آن ها
- به روز کردن دانش و افزایش تجربه کارشناسان و کاربران دستگاه های آزمایشگاهی با استفاده از همکاری استادان و سایر کارشناسان و نیز مقابلا ارائه یافته ها و تجربیات کارشناسان این آزمایشگاه به سایرین
از جمله دستگاه های شاخص آزمایشگاه های جامع و مرکزی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- میکروسکوپهای الکترونی SEM (میکروسکوپ الکترونی روبشی) با قابلیت تصویربرداری در ابعاد میکرو و نانو که روش کار آن بر اساس روبش سطح نمونه توسط یک پرتو الکترونی و ایجاد پرتوهای ثانویه و سپس آشکارسازی پرتوهای ساطع شده میباشد. بزرگنمایی و قدرت تفکیک بالا این دستگاه باعث کاربرد وسیع آن در تصویربرداری نمونههای مختلف شده است.
- میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) که برای مطالعه دقیق ساختار و مورفولوژی نانو مواد کابرد دارد. اساس کار این دستگاه بر عبور الکترون از یک نمونه بسیار نازک و سپس تشکیل تصویر از الکترونهای عبوری روی صفحه فلورسنت یا دوربین میباشد. همچنین این دستگاه با تهیه الگوی پراش الکترونی قابلیت آنالیز بلورشناسی مواد را نیز دارا میباشد.
- میکروسکوپ کانفوکال رامان آزمایشگاه مرکزی دارای سه طول موج و مجهز به آنالیزور mapping، جهت آنالیز غیرمخرب و سریع نمونهها بر اساس پیوندهای بین مولکولی کاربرد دارد. این دستگاه قابلیت استفاده در زمینههای بیوتکنولوژی، علوم، پزشکی، غذایی و دارویی را دارد و ابزاری برای کنترل کیفیت در زمینههای صنایع الکترونیک و صنایع شیمیایی و همچنین تشخیص جواهرات طبیعی است.
- میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) که قابلیت تصویر برداری و بررسی ساختار و خواص سطوح مواد رسانا، تعیین مورفولوژی و اندازه ذرات نمونههای نانو ذرات، نمونههای پلیمری و زیستی، فیلمهای نازک، نانو لولهها و تعیین زبری سطح نمونه را داراست.
- دستگاه طیفسنجی نشری پلاسمای جفتشده القایی (ICP OES) که برای آنالیز تعیین غلظت عناصر به کار برده میشود. از جمله قابلیتهای این دستگاه میتوان به تهیه آنالیز کیفی و کمی همزمان 70 عنصر جدول تناوبی در زمان بسیار کوتاه، آنالیز کمی عناصر از غلظتهای بسیار پایین در حدود ppb 1 تا چند درصد به طور همزمان اشاره نمود.
- دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) که جهت آنالیز کمی و کیفی ترکیبات و تعیین غلظت اجزاء با استفاده از کروماتوگرافی مایع با سیستم چهار حلالی مجهز به آشکارساز آرایه فتودیودی میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
- دستگاه آنالیز اشعه ایکس (XRD): پراش اشعه ایکس یک روش غیر مخرب میباشد که اطلاعات جامعی درباره ترکیب شیمیایی و ساختار کریستالی مواد طبیعی و صنعتی ارایه میدهد. تهیه طیف و الگوی پراش و تعیین اندیسهای میلر، مطالعه ساختار بلوری، شناسایی فازی و تعیین درصد فازی به صورت نیمه کمی، آنالیز فازی لایههای نازک و تعیین ضخامت و چگالی آن، بررسی تحولهای فازی در دماهای مختلف از جمله قابلیتهای آن محسوب میشود.
- دستگاه اولترامیکروتوم که برای آمادهسازی نمونههای بیولوژی جهت گرفتن تصویر توسط میکروسکوپهای الکترونی نیز در این آزمایشگاه وجود دارد.
- دستگاه کمی لومینسانس جهت تعیین کمی برخی شاخصه ها از طریق سرولوژیک (از جمله هورمون ها) و تشخیص برخی عوامل بیماریزا (پاتوژن ها)
همچنین دستگاههای اولتراسانتریفیوژ، سینگل کریستال، ریل تایم، فریز درایر و دستگاه اسپکتروفتومتر نیز در آزمایشگاه مرکزی به متقاضیان ارائه خدمت میکند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به منوی بالای سایت ( داشبورد شبکه آزمایشگاه ها ) مراجعه فرمایید.